Fanny och Pi

I Fredags åkte jag och Anna till vår stuga i Hälleforsnäs. Vi skulle gå kurs för Fanny Gott Esklistuna Hundcenter och det var perfekt att ha boende fixat så nära. Skönt att bara kunna släppa ut Freddie också när man själv är trött efter kursandet. Kursen började redan 8:30 så det var upp tidigt men som tur var bjöds vi på frukost när vi kom dit. Fanny hade med sig min favoritsetter Pi.
 Vi fick börja med att presentera oss, våra hundar och vad vi ville jobba med. Sådant är alltid en vånda på sådana här kurser eftersom jag är van att man bara blir presenterad ett upplägg som man följer. Sen hade jag oroat mig i onödan att ”alla” hade färdiga moment att slipa på medan vi fortfarande tragglar med grunderna. Men oron var obefogad för det visade sig att vi alla föll tillbaka på att grunderna inte satt ordentligt. Vi var en salig blandning med olika hundraser men också olika bakgrund och erfarenheter. En tjej hade inte ens egen hund utan gick kurs för att vara så förbered som möjligt, imponerande. Upplägget var sådant att vi skulle jobba en i taget i korta pass så fick vi andra titta på och lära. Det passar mig väldigt bra för man lär sig massor och får se saker som man själv inte har jobbat med. Hunden orkar ju inte hur mycket träning som helst men nu var det 7 hundar som skulle tränas.

Men först var det lite teori. Fanny pratade om:

 • Belöningsutveckling, det är viktigt med leken. I leken kan man träna en massa olika saker. Leken ska också följa regler och här får hunden jobba med nästa viktiga punkt.
 • Självkontroll.
  -Hunden ska kunna behärska sig
  -Självkontroll ska vara en livsstil som inte märks, hunden ska vara avslappnad trots att det finns roliga saker runt omkring. Var itne rädd för att utmana hunden. Kan hunden utföra beteenden trots att leksaler ligger nära? Här har vi en hel del att jobba på.
 • Shaping i massor.
  -Det är kul
  -Aktiva hundar kan jobba med långsamma rörelser och passiva med aktiva, man utvecklar hundens svagheter.
  -Man får en tänkande hund
  -Hunden får kroppskontroll och korppsmedvetenhet
  -Man utvecklar sig själv som tränare
  -Hunden lär sig påverka situationer
  -Hunden lär sig hantera utebliven belöning och frustration
  -Man uthållighetstränar hunden.

Man ska låta hunden ta ansvar och inte kommendera hunden i tävlingslydnaden (gäller annat också tycker jag). Man ska som förare vara en dirigent som ger grönt ljus för olika beteenden. De olika momenten ska vara så värdeladdade att hunden finner belöning i att utföra dom.

Nu gick vi ut och jobbade enligt de här upplägget. Första hund jobbade med apportering och fick gå tillbaka till att jobba med olika föremål. Det är ett bra tips att få in greppet på en massa olika saker innan man tar fram apportbocken. Nästa hund hade problem med att den hela tiden var aktiv, ja hunden hade inga problem men föraren. Det gick jättesnabbt att få hunden att stillna i beteendena och gav mig hopp om att vi också ska lyckas. Sedan var det vår tur och jag ville visa hur vår framförmapp ser ut. Vi började genast med ingångar och det visade sig att jag belönar lite här och där. Men bättre kriterier och att jag la undan klickern fick vi fram fina raka ingångar där Freddie satt kvar efter belöningen. Fick också börja med att få Freddie att göra en ingång fast jag höll snörbollen hoppknycklad i högerhanden även om det var svårt. Här väntade jag bara ut honom och det var både läskigt och jobbigt. Tillslut kunde Freddie det med. Efter lunch jobbade vi vidare och jag kunde stå och dingla med leksaken och ändå få fram perfekta och stadiga ingångar. Det trodde jag aldrig. En annan hund fick jobba med att behålla position fast att en leksak kom fram. Det blev en del klossträning och de som hade burar passade på att träna burlekar.

Dag 2 pratade Fanny om tävlingsträning och jag fick med mig en hel drös nya idéer. Man måste uthållighetsträna hunden och vänja den vid låg belöningsfrekvens. Flyt har stor inverkan då ett beteende med flyt inte kräver så mycket energi. Man ska bygga värden i momenten och man ska fokusera på konsekvensen, inte på signalerna. Alltså är det oviktig att säga hit med pipigröst om konsekvensen av att utföra inkallning inte är tillräckligt lönsam för hunden. Man ska variera belöningspunkterna, träna även på transporterna och överträna. Kör flera hela tävlingar och 50% mer utan belöning flera gånger. Använd själva tävlingsträningen till att leka med hunden så de kopplar ihop publik, tävlingsledare mm med att det är roligt.

Den här dagen blev det mer momentträning för många och det var skoj. Vi fick se ett nytt sätt att träna kryp, roliga varianter på inkallnikngsträning, fot osv. Själv valde jag först framförmappen igen men det gick itne så bra då jag införde flera nya koncept, EN bytsignal, inget felande utan vänta ut och så fri-signalen. Men jag förstod konceptet och tyckte ändå det var rätt väg att gå. Det tar inte 10 min att ändra ett helt koncept utan det här får vi jobba vidare med hemma. Fanny fick titta på Freddies targetbeteende också vilkat slutade med att Freddie strimlade min musmatta i småbitar som han sedan tassmarkerade. Inga bra tips där alltså men jag kanske inte behöver känna att tasstarget är så livsnödvändigt. Den här dagens tränign tyckte jag kändes rätt misslyckad då vi inte kom framåt i något avseende. Beror säkert på att vi båda var trötta och att mina problem är väl grundade och tar tid att lösa. Och faktum är att redan i morse så testade jag att jobba efter de nya reglerna och det gav resultat.

Det var en rolig kurs och vi har fått se roliga hundar och träffa deras trevliga mattar. Ja killarna är fortfarande sällsynta på de här kurserna i Sverige. Eskilstuna Hundcenter är ett fantastiskt ställe att gå kurs på, bra lokaler och god mat serverades. Jag hoppas det blir fler roliga kurser där. Jag är också grymt sugen på att anmäla mig till Klickerkloks tränarutbildning men känner samtidigt att jag varken har råd eller tid. Jag behöver jobba mig igenom allt vi lärt oss det här året på klickerTRÄNARutbildningen och de kurser vi gått. Såg också att det blir ett lydnadsläger i sommar och det kan vara en bra kompromiss.

Bilder har det blivit också och jag kommer lägga dom på mitt Picasa-album. Och Jill jag ska lägga ut sommarens bilder också, jag lovar.