Igår var det föreläsning på klubben och ämnet var akutsjukvård för hund. Mia från Farsta djurklinik berättade vad man gör när hunden blir akut sjuk eller skadad. Det var en hel del bra tips som vi fick och mycket som jag inte visste. Det jag kan förmedla här är saker som du kan göra redan idag.
- Ta reda på närmaste veterinär och akutsjukhus och skriv upp telefonnumret på en lapp och lägg i sjukvårdslådan
- Ta tempen på din hund så du vet exakt vad hunden har för normal temp, skriv upp det med
- Ta reda på vad hunden har för vilopuls och skriv upp det med
- Ha alltid första förband med dig i bilen och i ryggsäcken när du är ute.
När hunden blir sjuk eller skadad så skriv upp händelseförloppet, skriv på armen om du inte har papper tillgängligt. Det är ovärderligt när veterinären ska göra sin diagnos.
I pausen kunde man få sin hund vacinerad till rabaterat pris så jag passade på. Nu behövde Freddie bara kennelhosta och han fick ett nytt som man sprutar in i näsan och som ska ta ett bredare spectrum av alla kennelhostor som finns. Det kunde ha effekt på luktsinnet de närmaste dagarna men så var tyvärr inte fallet. Freddie nosar lika mycket som tidigare. När det var klart fick vi en föreläsning om fästingskydd av Jenny som jag känner från labradorklubben. Det var också intressant och jag fick veta en hel del som jag inte visste tidigare. Det blev en lång kväll och jag stöp isäng nästan direkt när jag kom hem.
Det var roligt att det var så mycket diskusion bland kommentarerna igår. Stackars Aska har fått klä skott för nosiga hundar, förlåt. Aska nosar inte alls på det viset längre måste jag då påpeka, inte alls meningen att förolämpa henne men Freddie beter sig verkligen som Aska gjorde som liten.
Nu kräver ju jag inte något av mina hundar men är det så att dom inte vill träna så får dom sitta i bilen, det var också konsekvensen av Freddies nosande. Det är kanske också en form av krav. Skulle problemet fortgå så får jag ta mig en funderare men jag vet inte om man kan kalla planen en plan just nu med snö halvägs upp till knäna. Så här brukar dom inte vara och de andras hundar var likadana.
Annelies fråga om söket. Freddie blir lite osäker när han inte er figgen och kopplet tar emot. Han är helt enkelt väldigt känslig och tror att han gör fel som sätter iväg. Det gör att jag verkligen vill befästa att när jag säger visa så ska det vara fullt ös till figgen, jag vill inte behöva gå och tjata. Visa-kommandot ska vara belöningen.
Varför jag vill lägga in hitta-övningar är för att variera och att träna en sak i taget. Jag är ju lite petig och vill inte träna allt på en gång. Det är så trist när hunden gör ett perfekt sök men sedan släpper rullen på invägen. å kan man välja att bortse från det och låta hunden visa ändå men man har då samtidigt belönat släppandet av rullen. Eller så bryter man och gör ett nytt slag men har då itne fått belöna för det fina sökarbetet. Alla i min sökgrupp varvar hitta-övningar med markeringsövningar och tomslag. Det trodde jag var naturligt i träningen. Hoppas det var svar på dina frågor Annelie
3 kommentarer
Comments feed for this article
februari 26, 2009 den 7:02 e m
lotta, Juni o Cola
tack för nyttiga tips. det där med pulsen har jag aldrig enns tänkt på !
Skall genast fixas och till sommaren när man är borta så ska jag spana in vet innan…OCH skriva upp numret:)
februari 27, 2009 den 10:11 f m
Annelie
Sätt på ett tjänstetecke med ögla i så slipper du draget i kopplet om han nu tar det som en korrigering. För jag misstänker att han drar i spårsele utan problem eller?
Hur är han i jakten skulle han aldrig dra där heller för att han inte får? dvs springa iväg trots att han inte får – för att han tycker det är så roligt? Samma driv finns ju/bör finnas i sökskogen.
Sen kan jag tycka att det bara är jobbigt med fullt ös ut till figuranten då du ändå inte tjänar något på det -du ska ändå ha ordning och reda på tävling.
Om hunden inte håller rullen och inte klarar av att ta rullen jämt då anser jag att man lagt in rullträning för tidigt. Söket går i min värld ut på att lära hunden ett system ”hur den får ut belöning”. Krånglar man inte till det om man först lär hunden att du ska ”springa och hitta så får du jackpot” sedan lägger man till ett moment ”spring och hitta, ta en rulle/skäll, sen får du jackpot” för att sedan ”blanda”
hur ska hunden veta om den ska leta rulle hos figurant eller få belöning? kan inte det skapa en osäkerhet hos hunden? en oförståelse för uppgiften. Hunden vet ju aldrig om det ligger en rulle på backen eller om den ska bli överlycklig på en gång eller har en rulle runt halsen som den ska ta?
Den gången du skickar hunden med fastrulle och den inte ”får tag i rullen på en gång” vill du då ha en hund som ”jaha det här var nog en hittaövning” eller vill du att hunden kämpar lite mer för att ta rullen?
Så går mina funderingar. Jag vill inte ha en hund som bjuder upp en figurant till lek när den lärt sig markera utan jag är den som sedan ”släpper lös” belöningen genom påviset.
Smaken är som baken. Min fråga vad är rättvisast mot hunden? och tomslag har ju ingenting med utebliven belöning att göra, snarare tar en rätt belönad hund det som ”nää nu jävlar ska jag hitta gubben” nästa gång är den där.
Markeringsövningar separat tills de sitter och du kan ställa krav på de även i skogen. Själv vill ja ha en hund som kör 300 m bana med många tomskick flera gånger innan jag lägger på rulle.
det är sista steget för mig
Jag blev bara nyfiken på ditt resonemang -ingen kritik!
februari 27, 2009 den 11:26 f m
Annelie
helt rätt 🙂 backa tillbaka! det här blir säkert kanon tillslut 😉