Igår var det föreläsning på klubben och ämnet var akutsjukvård för hund. Mia från Farsta djurklinik berättade vad man gör när hunden blir akut sjuk eller skadad. Det var en hel del bra tips som vi fick och mycket som jag inte visste. Det jag kan förmedla här är saker som du kan göra redan idag.

  • Ta reda på närmaste veterinär och akutsjukhus och skriv upp telefonnumret på en lapp och lägg i sjukvårdslådan
  • Ta tempen på din hund så du vet exakt vad hunden har för normal temp, skriv upp det med
  • Ta reda på vad hunden har för vilopuls och skriv upp det med
  • Ha alltid första förband med dig i bilen och i ryggsäcken när du är ute.

När hunden blir sjuk eller skadad så skriv upp händelseförloppet, skriv på armen om du inte har papper tillgängligt. Det är ovärderligt när veterinären ska göra sin diagnos.

I pausen kunde man få sin hund vacinerad till rabaterat pris så jag passade på. Nu behövde Freddie bara kennelhosta och han fick ett nytt som man sprutar in i näsan och som ska ta ett bredare spectrum av alla kennelhostor som finns. Det kunde ha effekt på luktsinnet de närmaste dagarna men så var tyvärr inte fallet. Freddie nosar lika mycket som tidigare. När det var klart fick vi en föreläsning om fästingskydd av Jenny som jag känner från labradorklubben. Det var också intressant och jag fick veta en hel del som jag inte visste tidigare. Det blev en lång kväll och jag stöp isäng nästan direkt när jag kom hem.

Det var roligt att det var så mycket diskusion bland kommentarerna igår. Stackars Aska har fått klä skott för nosiga hundar, förlåt. Aska nosar inte alls på det viset längre måste jag då påpeka, inte alls meningen att förolämpa henne men Freddie beter sig verkligen som Aska gjorde som liten.
Nu kräver ju jag inte något av mina hundar men är det så att dom inte vill träna så får dom sitta i bilen, det var också konsekvensen av Freddies nosande. Det är kanske också en form av krav. Skulle problemet fortgå så får jag ta mig en funderare men jag vet inte om man kan kalla planen en plan just nu med snö halvägs upp till knäna. Så här brukar dom inte vara och de andras hundar var likadana.

Annelies fråga om söket. Freddie blir lite osäker när han inte er figgen och kopplet tar emot. Han är helt enkelt väldigt känslig och tror att han gör fel som sätter iväg. Det gör att jag verkligen vill befästa att när jag säger visa så ska det vara fullt ös till figgen, jag vill inte behöva gå och tjata. Visa-kommandot ska vara belöningen.
Varför jag vill lägga in hitta-övningar är för att variera och att träna en sak i taget. Jag är ju lite petig och vill inte träna allt på en gång. Det är så trist när hunden gör ett perfekt sök men sedan släpper rullen på invägen. å kan man välja att bortse från det och låta hunden visa ändå men man har då samtidigt belönat släppandet av rullen. Eller så bryter man och gör ett nytt slag men har då itne fått belöna för det fina sökarbetet. Alla i min sökgrupp varvar hitta-övningar med markeringsövningar och tomslag. Det trodde jag var naturligt i träningen. Hoppas det var svar på dina frågor Annelie