Idag tänkte jag skriva lite om vardagslydnad eftersom jag tidigare skrivit om saker jag tränar och det kan kanske vara intressant att läsa hur det går. Jag jobbar för närvarande med inkallning för Sabinas del och det har blivit mycket bättre. Det jag gör är att kalla in ofta när hon inte gör något särskilt och belöna lite varierat. Det har skapat ett helt annat driv och Sabina kommer oftast glatt galopperande. Jag försöker också hålla koll på riskfyllda platser och kalla in henne redan när hon sätter iväg. Ibland struntar hon i mig och då går jag efter och kopplar upp så får hon gå kopplad en stund. Det här händer mer och mer sällan vilket är roligt. Hundarna får för det mesta gå utan koppel men vid sidan. Det är härligt att se hur bra det funkar, vi kan möta både hundar och människor och båda lyssnar även när vi möter hundar som dom känner. Freddie har haft en tendens att springa fram och hälsa på sådana hundar men det går bättre och bättre. Jag har också som kriterie att går man vid sidan så håller man sig där tills man får varsågod. Sticker man iväg på egen tass kopplar jag upp utan att säga något. Sen blir det en procedur där jag först tar av kopplet, sedan kollar att hunden behåler positionen och så får den varsågod.
Det här med vardagslydnad är lite förbisett tycker jag i alla fall om jag tittar på hundar jag möter på promenaderna, jag kan se 4 olika kategorier av människor, 1 folks som tror eller hoppas att hunden lär sig allt den ska kunna av sig själv eller med åldern, 2 folks som vet att man måste träna men inte riktigt orkar (här ser man ofta punktinsattser när Barbro eller Ceasar varit i farten på tv), 3 folks som faktiskt tränar men ser det som ett nödvändigt ont, 4 de som tycker träingen är viktig och rolig. Själv har jag gått från en 2:a, genom 3:an och börjar hamna på en 4:a. Det är roligt att träna vardagslydnad när det ger resultat. Jag får ju credit för det varje dag i form av leenden och även muntligt beröm. Klart det sporrar till att bli ännu bättre. Och istället för att undvika problemen är det skoj att klura ut hur man ska lösa det och sedan träna. Många skiljer också på vardagslydnad och tävlingslydnad men det tror jag inte riktigt på. Har du en olydig hund i vardagen där man hela tiden har konflikter så skapar det en dålig relation. Har man en dålig relation kan man inte prestera på topp på tävlingsbanan. Det gäller inte bara tävlingslydnad utan allt man tränar med hunden. Jag upplever också att tränar man tillsammans på ett positivt sätt så spiller det över i vardagen och man får en hund som tycker det är roligt att vara tillsammans med husse/matte. Jag avbryter ofta promenaderna för att göra någon liten övning och upplever att hundarna går och sneglar för att se om jag ska stanna. Då kommer dom som ett skott och vill vara med. Svårare behöver det inte vara.
Förhoppningsvis kommer jag få vara hjälpinstruktör på en vardagslydnadskurs i vår och det ska bli jättekul eftersom det ligger mig så varmt om hjärtat. Att få hjälpa hussar och mattar att få en friktionsfri vardag ska verkligen bli roligt.
Idag var vädret trist med blåst och ingen sol. Jag hittade mitt tidagarur och körde 3 effektiva 2 minuterspass med Freddie, först sitt bara för att generalisera. jag körde sitt stimuluskontrollerat igår hemma i köket och kopplade ihop det med musmattan, tänk att det funka faktiskt, inte många apporteringsförsök. Nu måste jag få till sitt på avstånd också. De andra 2 passen ägnades åt läggandet. Börja frivilligt och jobbade sedan med att jag skulle kunna vända mig lite från Freddie. Det gick ganska bra. Jag ser till att vi ska komma vidare i kriterieplanen varje träningspass. Men jag bestämde mig nu i sista stund att inte tävla den 18/4. Jag vill få momenten klara och generaliserade och dessutom hinna med lite tävlingsträning innan vi ger oss ut på tävlingsbanan. Att träna bruks är krävande för hunden då det består av 3 delar. Jag är en tävlingsmänniska och har svårt att ta lätt på något och risken finns att jag pressar Freddie för något han inte är mogen för. Vi satsat på maj istället.
Sabina fick 2 pass träning av fjärren, det har verkligen gått troll i ett moment som tidigare varit 10 mässigt. Det är alltid någon del som strular, hon lägger sig före kommando eller sätter sig inte upp när hon ska. Dessutom har hon börjat lägga framtassen under sig och bakbenet spretar ut, ser inte klokt ut. Nollar jag henne ger hon upp och ser alldeles olycklig ut trots att jag alltid är glad och skojar till det. Det är nog dags för en hälsokoll av damen.
10 kommentarer
Comments feed for this article
mars 27, 2009 den 12:36 e m
bacillen
Grymt bra ord om vardagslydnad!!
mars 27, 2009 den 1:36 e m
Sara
Håller med dig, vardagslydnaden är viktig för mig också. Sedan hur vi definierar vardagslydnad är ju olika för alla. Men det är ju trots allt den vi upplever varje dag och jag försöker se på den som med all annan träning. Och det har gjort det hela mycket roligare. Det är inte bara hunden som behöver en tydlig uppgift, utan även matte 😉
Ha det bra!
mars 27, 2009 den 3:19 e m
Märta
Håller helt med om hur viktigt det är att vardagslydnaden funkar. Tror inget gör mig så glad som när Kalle kommer som en raket på inkallning! Dessutom blir promenaderna roligare att gå om man tränar lite då och då, och förhoppningsvis blir man en intressantare person för hundarna. Hoppas du får en trevlig helg!
Märta
mars 27, 2009 den 5:39 e m
Eva o Kasper
Så sanna ord! För vår del är det framför allt koppelgåendet i vardagen det gått troll i, kanske för att jag började fel som ny på hundar, kanske för att vi är minst tre personer som håller i kopplet och säkert beter oss på olika sätt. För oss har det börjat släppa i och med införandet av flexikoppel (hur konstigt det än kan låta, en del ser rött redan vid ordet). Promenaderna blev genast mindre pretantiösa och hans spontanta kontakttagande har ökat. Ofta slutar promenaden med spontant fotgående (eller näst intill) trots löst flexikoppel.
Det låter som om du är klippt och skuren för att vara hjälptränare till en sån kurs. Med klicker?
Du har säkert tänkt rätt när det gäller kursstart. Nu snöar det också igen, allt för att försvåra hundträningen… Håller tummarna för att det inte är nåt allvarligt fel på Sabina. Ha en bra helg!
mars 27, 2009 den 7:35 e m
Märta igen
Men om du inte ska tävla bruks den 18:e så betyder ju det att du kan starta på SSRK östras WT på Lidingö! Skynda dig att anmäla! Förlängt till 30/3.
mars 27, 2009 den 9:33 e m
workinglabs
Ja det ska jag göra, såg det precis, vilken tur!
mars 27, 2009 den 8:12 e m
Fran i London
vardagslydnad är verkligen det viktigaste tycker jag oxå. Sen är det ju olika vad man anser med vardagslydnad och vad som är viktigast för en själv med sitt hundägande. Sen är man ju rätt schysst mot hunden om den har klara regler i sin vardag oxå och inte behöver ta på sig allt själv.
en fråga bara…när du kopplar upp sabina då hon inte lyssnat på en inkallning är det som en slags korrigering? ” du lyssnade inte då får du gå i koppel” eller är det bara att du kopplar upp för det är det enda sättet att få med henne? jag frågar bara av nyfikenhet så du vet 🙂
tråkigt att du inte ska tävla..jag såg ju framemot det massor, men du får göra som Märta skrev, anmäla till WT istället 😉
ha en bra helg 🙂
kram kram
mars 27, 2009 den 9:36 e m
workinglabs
Det blir en form av straff eftersom jag tar bort möjligheten att springa lös. Men jag gör det för att slippa gå fram och bli arg på henne och få henne från platsen. Jag säger inte att det är den bästa metoden men den funkar för oss.
Kram
mars 27, 2009 den 11:45 e m
Fran i London
tack för svaret Tina! ville bara veta hur du själv tänkte med metoden. tycker det låter rätt bra, jag menar funkar det så är det ju bra 🙂
det är ju det viktigaste att man får resultat med sina metoder
kram
mars 28, 2009 den 10:58 f m
Anna H
Bra skrivet Tina! Och bra jobbat 🙂
Jag vet inte vilken kategori jag tillhör, men jag skulle definitivt behöva träna mer vardagslydnad med Kvatro… Jag känner mig bara så less på den träningen efter alla år med Frida.
Vad kul att du också vill ställa upp som träningskompis, nu gäller det bara att få till en träff. 😀