Idag var det upp halv 6, jobbigt men det går bra när man har något roligt att se fram emot. Hämta upp Åsa och Zick-Zack i Årsta, kul att få sällskap i bilen. Det var sökgruppen som bokat Maria Hagstöm och jag fick hänga med, är så glad för det. Maria började med att snabbt gå igenom hennes träningstänk och vad hon tycker är viktigt. Detta tänk kan man applicera vare sig man tränar, lydnad, jakt eller bruks. Det handlar om grunder, helhetstänk, att tidigt börja med kedjor och tävlingsträna. För att läsa mer om det rekomenderar jag senaste numret av Canis där Maria skrivit detta mer utförligt.  Efter det gick vi ut och vi bestämde att alla skulle få en kvart var. Isa och Åsa ville träna sök men det visade sig att båda ville ha råd om markeringar och det kunde köras på apellplanen. Maria sa att hon inte tar ut något i hitta eller markering i själva söket innan det sitter på 5-10 m avstånd. Även detta att inte gå på figgarna tränas separat. Tydliga tecken när det är hitta-öving och markeringsövning gör att man kan varva dessa för att få balans. Övriga ville ha hjälp med olika lydnadsmoment och jag har fått massor med tips som jag tar med mig att testa hemma. T ex hur jag ska få fina upptag på apporteringen genom att jobba nära och belöna med bollar. Många bra diskusioner hade vi också.

Vi började med fria följet, det är alltid bra att få lite synpunkter och saker man kan förbättra. Här fick jag rådet att inte starta upp med lek och det gjorde Freddie mer fokuserad och balanserad. Sen får jag absolut inte släppa igenom minsta avvikelse från hur jag vill att det ska se ut. Kände mig mycket nöjd med resultatet och såklart fick Freddie leka som avslutning. Maria tyckte Freddie hade ett mycket bra bett i leken och tyckte jag kunde släppa igenom lite bus när han leker så bra. Hon tyckte jag jobbat bra med leken.

Andra passet var det många som ville titta på framåtsändadet hur detta skulle tränas in så här blev det mycket diskusion och lite träning. Eftersom Maria tyckte man kunde shejpa saktagåendet och att vi jobbar med det så bad jag Maria titta på det för att få tips på hur jag ska jobba vidare. Jag har shejpat in både att Freddie ska kunna stå och titta rakt fram när jag står bakom och även att kunna vända sig från mig när han står med nosen mot mig. Maria tyckte jag skulle varva dessa 2 för att få passivitet och lugn i beteendet. Jag skulle också varva att kasta belöningen nära frambenen och på rumpan. Det här var kul för på det här viset blev Freddie lugnare och vi kunde göra många fler repititioner på raken mot vad vi brukar. Värdefulla tips.

Till sist fick jag med mig att Freddie har bra tryck i aktiva beteendena och om jag bara ser till att skapa samma värde i de passiva beteendena så kommer jag ha en fantastisk lydnadshund. Det har varit en toppendag trots regn och blåst och Maria är en fantastiskt duktig hundtränare och kan förmedla sina tankar och kunskaper på ett bra sätt. Gillar också hennes förmåga att läsa av både hund och förare och anpassa råden efter det. Nu är jag riktigt lydnadsträningssugen och har som mål till våren att ha tränat in momenten i apell- och lägre klass.