Nu ska jag försöka mig på att redogöra för kursen för Maria Hagström som Lina arrangerat. Vi var 8 aktiva deltagare och 3 observatörer vilket gav 2 egna pass per dag. Tycker det är en bra form då man lär sig av att titta på andra. Kunskapsnivån var också väldigt varierad så man fick se moment hur man börjar, när ma nkommit lite längre och finslipning. Mycket nyttigt. Eftersom jag ska på läger i sommar hos Maria var min plan att starta upp några moment som kräver lite pyssel att få till så att vi kan träna till nästa tillfälle. Men först hade vi lite teori där Maria redogjorde för sitt sätt att tänka och träna hund. Hon delar upp träningen i 4 delar:
- Grundträning
- Detaljer/moment
- Kedjor/helhet
- Tävlingsträning
Alla de här delarna börjar hon tidigt med och det ena utesluter inte det andra. Alltså får valpen/hunden genast den kan några moment öva sig i att kedja ihop så den tidigt vänjer sig vid att utföra flera saker innan den får belöning. Man blir ju snabbt godisautomat när ma nklickertränar och glömmer att hunden så småningom ska utföra ett helt program utan belöning. Tävlingsträning kan i början vara så enkelt som att man åker till olika platser och bara leker.
Engagemanget är viktigt hos hunden men även hos föraren. Det går inte att träna om hunden inte är engagerad i träningen. En tankeställare för mig var skilnaden i energi och engagemang. Vi likställer ofta energi med engagemang och tror att en het hund är engagerad och när sedan energin tar slut bryter vi för att den är trött. Att stå och locka eller tjata på hunden i det läget är att lura sig själv. Det var intressant att se på flera av hundarna som genom att förarna såg till att hunden engagerade sig i belöningarna kunde prestera betydligt bättre i momenten.
Vi började med momentet sändande till grupp. Det var flera delar som jag ska träna separat. Första passet tränade vi att gå sakta framför mig. Här saknade vi grundfärdigheten att stå still och titta framåt vilket gjorde övningen omständig. När vi fått det klart gick det bättre. Freddie har kunnat det men vi har inte tränat på länge. Sen gällde det att få Freddie att skritta och inte öka till trav, något jag tillåtit när vi skulle tävla framförgåendet. Det blev mycket felande men det funkar på en hund som Freddie som aldrig ger upp. Vi började också med själva vändandet från mig och tanken är att kedja ihop de här 2 delarna när de sitter. Andra passet träna vi att springa ut och stanna. Vi använde target som sedan ska tas bort. Freddie behövde här lära sig att stanna vid targeten, något vi ska träna hemma i köket. En del till man ska träna är själva inkallningen men det gick vi bara igenom muntligt. Ska bli jätteskoj att träna på det här.
På kvällen var det föreläsning ”Bli en bättre tränare”. Det var intressant och vi fick många bra tips. Maria menar att tävling utvecklar en som tränare och det håller jag med om. Man måste ha en plan, målsättning, träna strukturerat om man ska lyckas på tävling. Det är också på tävling man hittar saker man behöver träna mer på.
Det viktigaste är att ha bra belöningar. Utveckla leken, hitta riktigt gott godis som hunden är bered att arbeta för. Skapa belöningsritualer, det bygger driv i arbetet. Att få hunden att släppa tanken på belöningen stärker den i arbetet. Belöna aldrig en hund som hoppar, låter och beter sig.
Utvärdera alltid träningspassen och se till att hunden är pausad. När man tränar ska man ha full fokus på hunden. Hunden behöver lära sig att koncentrera sig, ta i, inlärning, signaler. Belöna ofta efter påbörjad transport så man inte få en hund som förväntar sig belöning direkt efter avslutat moment. Fick massa idéer hur jag ska träna stadgan i återhoppet, rycken i påvisen mm. Återkommer med detta i bloggen.
Dag 2 ville jag ha lite tips på krypet. Även här gäller det att ha ett stadigt frivilligt ligg så det ska vi träna på. Vi gjorde lite framsteg men att träna en kvart i sträck är på tok för mycket. Andra passet jobba vi med stegförflyttningar och fick lägga tid på att få Freddie att stå vid min sida utan att sätta sig. Gjorde framsteg även där.
Sammanfattningsvis har jag fått massor med mig både genom min egen träning och av att titta på andra. Maria är så pedagogisk och kunnig och visar verkligen engagemang i varje ekipage. När man tränar för henne så känner man sig viktig och hon får en att känna sig duktig genom beröm och uppmuntran. Det är riktigt roligt. Jag har ett sådant träningssug nu att jag skulle vilja ta semester redan nu och bara träna hund. Tur att kvällarna är långa och ljusa. Ikväll ska vi träna sök med Nacka-gänget. Det var verkligen länge sedan. Jag får väl improvisera ihop något då vi har alla sökgrejer i E-tuna.
12 kommentarer
Comments feed for this article
maj 26, 2010 den 9:41 e m
Lina
Jättebra sammanfattning tycker jag! Och jag som inte ens tränade med egna hundar är lika inspirerad. Maria är verkligen en instruktör i egen klass 🙂
maj 26, 2010 den 10:32 e m
Eva o Kasper
Förstår att ni haft en superbra kurs! Kan du utveckla ”skillnaden i energi och engagemang” lite? Jag har verkligen problem emellanåt med att få fram engagemanget hos Kasper. Vore intressant att höra hur ni resonerade.
maj 26, 2010 den 11:07 e m
bacillen
kalaskurs!
Kör vi igång kampanj -stadga nu då?
maj 27, 2010 den 8:41 f m
workinglabs
Självklart, stadga i stå eller ligg?
maj 27, 2010 den 7:44 f m
Sofia
Vill också höra mer om skillnaden i energioch engagemang, som Eva. Jag förstod nog inte riktigt 😉
En annan fråga, hur gör man med ståendet i stilla fotposition? Jag inser med lite panik att vi har ju verkligen bara jobbat på ett sitt där. Kan tänka mig att vi kan få fram det frivilligt om han får köra några stå framför först, men hur gör man sen? Signal?
Hade helt glömt det där momentet 😀
maj 27, 2010 den 8:45 f m
workinglabs
Jo många hundar har mycket energi när man ska träna men så fort den tar slut så tycker vi kanske hunden är trött och låter den vila. Men en hund som har engagemang kan fortsätta fast den är trött och vi får också ett bättre resultat. Så det är viktigt att bygga engagemang i trängen.
Jag tränar att stå vid sidan så att först får hunden ställa sig framför, frivilligt. Sen flyttar jag in mig och belönar att han inte sätter sig. Jag vet inte om det är så jätteviktigt men det är bra som nu när jag ska träna stegförflyttningar.
maj 27, 2010 den 6:33 e m
Vendela
Hagström är bäst!!
maj 27, 2010 den 10:56 e m
Anna H
Kul att läsa om jaktprovet och kursen. Vad bra kursen låter, förstår att du är nöjd!
maj 28, 2010 den 10:07 e m
Lina
Det här med engagemang kontra energi tycker jag var en sån där riktig aha-upplevlese (som man alltid får på kurs med Maria).
Min äldsta hund går väldigt mycket på energi, hon är en sprattelflatte som älskar att träna, när hon har mycket energi. Men jag har absolut förväxlat detta med äkta engagemang många gånger inser jag. För när hon blir trött försvinner ”engagemanget”… men det är ju faktiskt bara fråga om att energin försvinner, hon orkar inte, och jag har inte tillräckligt bra saker att erbjuda för att hon ska fortsätta engagera sig trots att hon är trött.
Och det är ju här belöningsförväntan kommer in 🙂 Det är så enkelt att träna med vanliga belöningar som hunden gärna jobbar för när den har mycket ork… typ korvbitar och foderkulor för en retriever, men när energin tar slut och tröttheten över, så räcker såklart inte förväntan på det här!
Svamligt kanske, men jag fick mig en rejäl tankeställare!
juni 1, 2010 den 1:05 e m
Anna H
Men hur gör man då för att bygga engagemang i träningen?
juni 2, 2010 den 5:35 e m
workinglabs
Går kurs för Maria 😉 Nej men det gäller att vara noga och inte acceptera oengagemang utan bryta så fort hunden gör annat. Jag ska berätta mer när vi ses.
juni 9, 2010 den 9:00 e m
Anna H
Det låter ju helt logiskt, men det är väl en sån där grej som blir klar och tydlig när man ser det, men som är svår att läsa sig till.