Nu ska jag försöka mig på att redogöra för kursen för Maria Hagström som Lina arrangerat. Vi var 8 aktiva deltagare och 3 observatörer vilket gav 2 egna pass per dag. Tycker det är en bra form då man lär sig av att titta på andra. Kunskapsnivån var också väldigt varierad så man fick se moment hur man börjar, när ma nkommit lite längre och finslipning. Mycket nyttigt. Eftersom jag ska på läger i sommar hos Maria var min plan att starta upp några moment som kräver lite pyssel att få till så att vi kan träna till nästa tillfälle. Men först hade vi lite teori där Maria redogjorde för sitt sätt att tänka och träna hund. Hon delar upp träningen i 4 delar:

  • Grundträning
  • Detaljer/moment
  • Kedjor/helhet
  • Tävlingsträning

Alla de här delarna börjar hon tidigt med och det ena utesluter inte det andra. Alltså får valpen/hunden genast den kan några moment öva sig i att kedja ihop så den tidigt vänjer sig vid att utföra flera saker innan den får belöning. Man blir ju snabbt godisautomat när ma nklickertränar och glömmer att hunden så småningom ska utföra ett helt program utan belöning. Tävlingsträning kan i början vara så enkelt som att man åker till olika platser och bara leker.

Engagemanget är viktigt hos hunden men även hos föraren. Det går inte att träna om hunden inte är engagerad i träningen. En tankeställare för mig var skilnaden i energi och engagemang. Vi likställer ofta energi med engagemang och tror att en het hund är engagerad och när sedan energin tar slut bryter vi för att den är trött. Att stå och locka eller tjata på hunden i det läget är att lura sig själv. Det var intressant att se på flera av hundarna som genom att förarna såg till att hunden engagerade sig i belöningarna kunde prestera betydligt bättre i momenten.

Vi började med momentet sändande till grupp. Det var flera delar som jag ska träna separat. Första passet tränade vi att gå sakta framför mig. Här saknade vi grundfärdigheten att stå still och titta framåt vilket gjorde övningen omständig. När vi fått det klart gick det bättre. Freddie har kunnat det men vi har inte tränat på länge. Sen gällde det att få Freddie att skritta och inte öka till trav, något jag tillåtit när vi skulle tävla framförgåendet. Det blev mycket felande men det funkar på en hund som Freddie som aldrig ger upp. Vi började också med själva vändandet från mig och tanken är att kedja ihop de här 2 delarna när de sitter. Andra passet träna vi att springa ut och stanna. Vi använde target som sedan ska tas bort. Freddie behövde här lära sig att stanna vid targeten, något vi ska träna hemma i köket. En del till man ska träna är själva inkallningen men det gick vi bara igenom muntligt. Ska bli jätteskoj att träna på det här.

På kvällen var det föreläsning ”Bli en bättre tränare”. Det var intressant och vi fick många bra tips. Maria menar att tävling utvecklar en som tränare och det håller jag med om. Man måste ha en plan, målsättning, träna strukturerat om man ska lyckas på tävling. Det är också på tävling man hittar saker man behöver träna mer på.

Det viktigaste är att ha bra belöningar. Utveckla leken, hitta riktigt gott godis som hunden är bered att arbeta för. Skapa belöningsritualer, det bygger driv i arbetet. Att få hunden att släppa tanken på belöningen stärker den i arbetet. Belöna aldrig en hund som hoppar, låter och beter sig.

Utvärdera alltid träningspassen och se till att hunden är pausad. När man tränar ska man ha full fokus på hunden.  Hunden behöver lära sig att koncentrera sig, ta i, inlärning, signaler. Belöna ofta efter påbörjad transport så man inte få en hund som förväntar sig belöning direkt efter avslutat moment.  Fick massa idéer hur jag ska träna stadgan i återhoppet, rycken i påvisen mm. Återkommer med detta i bloggen.

Dag 2 ville jag ha lite tips på krypet. Även här gäller det att ha ett stadigt frivilligt ligg så det ska vi träna på. Vi gjorde lite framsteg men att träna en kvart i sträck är på tok för mycket. Andra passet jobba vi med stegförflyttningar och fick lägga tid på att få Freddie att stå vid min sida utan att sätta sig. Gjorde framsteg även där.

Sammanfattningsvis har jag fått massor med mig både genom min egen träning och av att titta på andra. Maria är så pedagogisk och kunnig och visar verkligen engagemang i varje ekipage. När man tränar för henne så känner man sig viktig och hon får en att känna sig duktig genom beröm och uppmuntran. Det är riktigt roligt. Jag har ett sådant träningssug nu att jag skulle vilja ta semester redan nu och bara träna hund. Tur att kvällarna är långa och ljusa. Ikväll ska vi träna sök med Nacka-gänget. Det var verkligen länge sedan. Jag får väl improvisera ihop något då vi har alla sökgrejer i E-tuna.