Det är väl på tiden att jag bloggar om helgen. Varken tid eller ork har räckt till den här veckan. Helgen tog på krafterna, det var inte precis en sådan kurs där man sitter och väntar på sin tur utan Jens såg till att hålla oss alla i arbete hela tiden. Vi har också en stundande stundentexamen och ett mycket eftersatt hus och trädgård. Niklas sliter med att få klart hallen och den blir jättesnygg. Ovanpå detta så har Sabinas mage klappat ihop och hon kräks hela tiden. Självklart ska detta göras på vardagsrumsmattan som jag undrar om den går att få ren igen. Eftersom vi fått sluta med Metacamet så har Sabina blivit slö igen, tråkigt. Väntar på att veterinären ska höra av sig så vi får diskutera allternativ.

Helgens kurs var i alla fall mycket bra. Jens är pedagogisk och har bra idéer på övningar. Som de flesta andra, ja så gott som alla jaktinstruktörer förespråkar han viss korrigering när hunden är olydig men den ska vara mer med röst än fysisk. Det är ju så att vill man gå för duktiga instruktörer får man helt enkelt köpa det. Jag är nöjd bara man inte använder korrigering som inlärningsmetod. Jens gick ut hårt för att se vad hundarna gick för. Hunde fick en markering och sedan skulle en dirigering hämtas i, helt blind och inte helt lätta. Markeringen drog så klart och det var svårigheter med terrängbyten. Freddies såg lätt ut men han drog hela tiden mot en grantätning åt vänster. Men vi fick ta vår tid och tillslut fick Freddie in apporten. Sedan varvades dagens övningar mellan lite lättare och svårare. Dels för att vi skulle få föra hund ordentligt, skärpa oss och lära hundarna att lyssna på oss. Ofta ger man ju upp när det blir för svårt och tar in hunden eller går ut och visar. Men nu fick vi kämpa på trots att hunden började krokna och till slut gick det ju vägen. Vad jag skrev upp på saker-att-träna listan efter dagen så var det stoppsignal när Freddie inte ser mig, han går gärna fram så han ser mig när jag blåser och  lång-långa markeringar på vallar. Svårt med avståndsbedömningen där. På kvällen åkte jag till stugan och blev sedan bjuden på middag på middag av Anna och Uffe som tagit över vår gamla stuga.

Dag 2 började helt hysteriskt. Halva gänget dvs vi fick ställa upp sig för en drive. Vi fick reda på att det skulle falla apporter, alla skulle in och vi skulle jobba i vårat team tillsammans. Vi bestämde i vilken ordning vi skulle hämta och vi var först. Freddie markerade lite kort och när jag försökte få ut honom började det skjutas nya apporter, andra hundar hämtade och jag fick ett hysteriskt skrattanfall och kunde inte göra något. Samtidigt som vi apporterade så fick även den väntande gruppen apporter skjutna med bumper boy för att de inte skulle slöa till 🙂 Sen bytte vi plats. Efter det blev det lite lugnare övningar till lunchen. Avslutningsvis fick vi turas om 4 och 4 att gå på linje där det sköts 3 och man fick välja i ordning vilken apport som man ville hämta. Här skötte sig Freddie strålande och tog in alla, även den sista som var väldigt lång. Skön avslutning. Jag är väldigt nöjd med kursen. Vi har fått pressa hundarna över vad vi trodde vi klarade av. Och det märktes att dom utvecklades av det. Vi var ett trevligt och roligt gäng också och så är det såklart alltid trevligt att vara på Lilla Träskaten där man får god mat och service.

Igår var vi och tränade för Ingela Funk igen. Det var också bra men betydligt lättare övingar. Framförallt tror jag helgens kurs gjort att Freddie klarade övningarna bättre än förra gången. Vi fick träna på att dirigera hundarna när vi inte ser dom och markering och dirigeringar i målområden. Fick tipset att komma tidigare till träningarna och träna fotgående för att lugna ner Freddie. Det ska jag testa.