Vaknade kl 6 första morgonen i Kina efter en inte allt för god natts sömn, tidsomställningen gjorde att jag vaknat vid 2 för att somna om lagom till klockan ringde. Det var bara att masa sig upp och inte så svårt för vi skulle iväg på vårt första pass qi-gong. Hela gänget promenerade till en park som var full av folk som tränade på olika vis. På ett ställe hade de olika träningsredskap som många utnyttjade, andra utövade tai-chi, spelad badminton osv. Ett härligt sätt att starta dagen på. Det var lite svårt att koncentrera sig på våra övningar då man ville kika på folk och så var kineserna väldigt nyfikna på oss också.

Efter qi-gongpasset var man hungrig och vi gick direkt till frukostmatsalen och jag som hade oroat mig lite för maten kunde vara lugn. Överdådigare frukostbuffé får man leta efter och jag hittade snabbt en kock som lagade omelett på beställning. Så snygg omelett har jag nog aldrig ätit. Helt ok kaffe fick man också. Efter frukost checkade vi ut och åkte till Tian an men, Himelska fridens torg. Det är enormt stort och fullt av poliser som ett minne av masakern som ägde rum där för över 20 år sedan.

Kön till Maosouleet var kilometerlång och det var tur jag såg Mao förra gången för det hade tagit hela dagen att stå i den kön.

Det var någon slags helgdag och därför massor med kinsesiska turister på torget vilket var lite kul.

Vår underbare guid Hemming som är en oändlig kunskapskälla att ösa ur

 

Kongressen och i förgrunden stora bildskärmar som visade vackra bilder från hela Kina

 

Dagen till ära hade detta enorma blomster- och vattenarrangemang byggts upp

Ett tvillingpar

Den här pappan ville gärna ha en bild av mig tillsammans med sin son men sonen var väldigt blyg

 

 

Poliserna fick man inte fotografera

Porten till Förbjudna staden

Så var det dags att gå in i den förbjudna staden. Där bodde Kejsaren och inga omgivande byggnader fick vara så höga att man kunde se in. Den är uppbyggd av 9 gårdar och det tar sin tid att gå igenom alla. Mao öppnade den förbjudna staden och sedan dess kan man gå in och beundra allt vackert därinne.

Tornbyggnad

Takprydnader som skyddar byggnaden

Vår reseledare och qi-gonglärare Fia

Den andra gården

Lykta

Man blir trött i fötterna av att gå i Förbjudna staden

Sådana här vackra kar stod det överallt och var fyllda med vatten så att man skulle kunna släcka bränder fort

Uppklädd pojke

 

Nu har jag tappat räkningen på vilken gård vi är i

Vackra tak

Det här marmorblocket är i ett stycke. Man fraktade det på vintern genom att hälla vatten på vägen så blocket kunde glida på isen

Dagens lejonunge

Här bodde kejsarinnan

Den blivande kejsarens lärare bodde här

Äntligen lite grönska i trädgården

Ingen trädgård utan sten

Vackra tecken

Elefant

Vallgraven runt hela Förbjudna staden

Så hade vi gått igenom hela den förbjudna staden och jag minns bara en bråkdel av vad Hemming berättade. Nu var det över lunchdags och vi bussades till en restaurang där det sent omsider serverades en underbart god lunch. Det tog så lång tid pga att personalen själva hellre ville äta lunch än servera oss så när vi ätit klart fick vi åka direkt till flygplatsen. Där gick kvällsflygen till Tunxi och vi möttes på flygplatsen av vår lokale guide John. Vi åkte till hotellet  där vi fick en sen middag. Innan vi stupade i säng packade vi våra små ryggsäckar för 2 dagars vandring i bergen.