Äntligen uppehåll och vi kan träna qi-gong i det fria nere vid sjön. Massor med folk som utöver olika saker, gympan till discomusik gör att man måste träna koncentrationsförmågan ordentligt. Vi frukosten ser man äntligen hela sjön och det är bedårande vackert. Säger hej då till guldfiskarna vid frukosten och får en sista smaskig omelett lagad åt mig på detta hotell. Fattar inte att jag inte tog kort i frukostmatsalen då den var så vacker. Den vackra fågelburen fick i alla fall vara med på bild. 2 sådana stod i foaljen med finkar i.

Ann poserar framför buren

In i bussen och så åker vi vidare till Suzhou som räknas som förstad till Shanghai. Men de verkar hänga ihop för man såg aldrig var Sanshou tog slut och Suzhou tog vid. Staden är vår guide Cicilas hemstad. Vi besöker en siden fabrik och får lära oss hur det går till att göra sidentyg, från larv till färdigt tyg.

Mullbärslarverna äter mullbärsblad

Sen får de väva sina kokonger på sådana här ställningar. Eller så gick det till förr.

Sidenbroderi

Här sorteras kokongerna

Sedan kokades kokongrena för att döda larverna och lösa upp limmet som håller ihop tråden som snurras upp på spolar

Tygmönstren på hålkort

Här vävs tyget

Av de bortsorterade kokongerna gör ma t ex sidentäcken. 2 sådana fick följa med hem, underbart sköna. Man drar ut kokongen och lägger i många lager.

Vi släpptes fria för shopping och det fanns mycket fint. Förutom täcken köpte jag en blus och flera vackra schalar.

Efter sidanfabriken besökte vi Panmenporten som är från 1300-talet och den enda av 8 som finns kvar.

 

Uppe på muren

Här kunde man hälla ner kokande olja

Annorlunda vapenarsenal

Man kunde åka ett varv riksha om man ville

Ett snyggt lusthus som jag gärna skulle vilja ha i min trädgård. Det här är från parken runt Panmen-porten.

Suzhou kallas Kinas Venedig och har fått den här gondolen av Venedig

Här fanns det också en pagod men vi gick aldrig upp i den

Hungriga karpar

En bouganvilla-bonsai

När vi promenerat igenom trädgården hördes en hund skälla hysteriskt. Utanför var det en hundaffär och en stackars golden var placerad utanför i en bur och var mycket stressad. Det var nog enda gången jag såg en hund fara illa men sorgligt att se. Vi for till hotellet och checkade in. Innan det var middag hann vi med både kaffe och whiskey på rummet. Efter middagen hade vi bokat en båt-tur på stadens berömda kanaler. Det var helt fantastiskt med vackert upplysta byggnader och broar. Jag tog inte med kameran utan ville njuta bara. Tyvärr kunde vi inte ta hela turen då porten mot floden var stängd pga tyfonen. Istället promenerade vi i de gamla, mysiga kvarteren. Fyndade en ekivok budda. Det var kyligt och skönt att komma tillbaka till hotellet. Började känna av en förkyning, det skulle väl bli min tur nu.