Jag hade bara en difus planering för 2010 och inte mycket att stämma av emot. I år ska jag göra en bättre plan men först tänkte jag titta tillbaka på året som gick.

Januari: Året börjar med att Sabina opererar bort några fettknölar efter en massa besvär. Hon behövde övervakning då hjärtat stannade vid tidigare besök.

Freddie och jag deltog i en prova-påtävling på klubben som gick strålande och vi vann våran grupp.

Februari: Vintern håller i sig, vi tränar snösök, lite jakt och innomhuslydnad.

Mars: Freddie och jag var med på en kombinerad lydnads- och friskvårdsdag. Det var lydnad för Anne Dahlin och sedan fick vi lära oss massera hundarna av Camilla som har Hundkuranten.

Sabina blir dålig och dregglar och kan inte tugga. Det visar sig vara något som kallas förlamad käke och en radda undersökningar följer. Vi hittar väl aldrig riktigt orsaken och Sabina blir så småningom bättre av sig själv.

Avslutningsvis för månaden var Anna och jag iväg och lyssnade på Freddy Worm, vargforskaren. Det var mycket givande och intressant.

April: Jag håller min första kurs på Lilla Träskaten i grundjaktträning med klicker. Det var väldigt skoj.

Vi tävlar, WT på Lidingö och det kan knappast gå sämre. Det märks att vintern varit lång men en bra avstämning på vad vi behöver jobba med.

Maj: Vi kommer med på jaktprov i sista minuten och är inte särskilt förberedda. Blev ett 3:e pris men jag är väldigt nöjd med Freddies arbete. Mycket har bliriv bättre sedan förra året.

Veckan efter tävlar vi i sök och det går mycket bättre. Vi blir med god marginal uppflyttade till lägre klass.

Jag blir medbjuden att träna för Ingela Funck.

Vi flyttar ifrån vår älskade Oxhagsstuga för att överta svärföräldrarnas Moa. Anna, Uffe och Viktor tar över vår gamla stuga.

Jag startar på Falunprovet och denna gång blir det 2:a pris. Freddie var lite för het och gjorde några småmissar. Efter provet åker jag till Torsby för att gå kurs för Maria Hagström i 2 dagar.

Juni: Freddie och jag fortsätter träna för Ingela och går en kurs för Jens Palmqvist.

SSBK ordnar ett bruks-KM som vi går och vinner, väldigt roligt.

Vanessa tar studenten

Juli: Har semester och åker på 2 läger. Först brukslydnad för Maria Hagström, senare sökläger för Ulrika Norell.

Augusti: Vi startar på jaktprov igen och det går åt skogen.

Jag håller ytterligare en kurs i jaktgrunder med klicker

Mamma blir riktigt dålig och blir inlaggd för undersökning

September: Är på föreläsning med Kenth Svarberg, mycket givande och intressant.

Mamma får svar på undersökningarna och hon har obotlig cancer och inte långt kvar att leva. Mattan dras undan under fötterna och livet får ett helt annat fokus.

Jag startar på det sista jaktprovet för säsongen, Freddie gör ett strålande arbete men ställer sig och tuggar sönder en and. Märkligt beteende som jag inte fattar orsaken till.

Vi startar på WT igen och Freddie jobbar fint men missar en station. Dagen därpå visar jag klickerträing på LRK/Östras aktivitetsdag.

Oktober: Anna och jag startar klickerkurs på SSBK

Mamma flyttar till Ersta hospice

Jag åker till Kina

November:

En tung månad, mamma går bort och arbetet med att tömma hennes lägenhet och planera begravning upptar all ledig tid.

December: Begravning och fortsatt röj i lägenheten. Tillslut blir vi klara dagarna innan jul. Snö och kyla gör att vi ställer in planerna att fira på landet. Natten till annandagen hjälper Freddie till att leta efter Rusa som sprungit bort. Han bryter en klo och har sedan dess fått vila och ta det lugnt.

2011 hoppas jag bli ett mycket bättre år.