Trodde ni jag hade glömt? Ja inte att jag ska blogga men oj så fort man glömmer bort själva kursen så nu är det bäst att få ner det jag kommer ihåg innan det helt faller i glömska.

Dag 2 handlade om rutiner och förberedelser och vi fick tips på mentala verktyg vi kan använda oss av.

När vi jobbar med att få ordning på tävlingsnerverna är det viktigt att vi inte försöker få allt att fungera på en gång. Fokusera istället på en sak. Niina berättade att hon fortfarande inför tävling hade ett mål för vad hon ville ha ut av den. T ex att idag ska min hund ha en bra attityd eller att idag ska jag inte tappa fokus från hunden. Vi ficklite tips på vad man kan jobba med för att hjälpa hunden och sig själv:

  • Ha ögonkontroll, låt inte blicken vandra iväg utan fokusera på hunden eller på en plats du ska skicka hunden till. Det är viktigare än man tror, våra hundar är väldigt duktiga på att se vad vi tittar på och det vi tittar på upplever hunden som viktigt.
  • Kroppsspråket-vad vill jag säga till min hund.
  • Andningen-djupandning gör att man lugnar ner sig automatiskt.
  • Ge dig själv instruktioner.
  • Nolla, träa, tankestopp-dvs ta bort alla negativa tankar, häng upp dom i ett träd eller någon annan affirmation som passar dig.

Nu fick vi öva på att få bra kvalité på träningen. Vi skulle fundera på ett mål för träningspasset, vad ska jag göra, hur gör jag om det blir fel, hur ska jag tänka/vara/träna. Vi fick inte berätta vad målet var för träningskompisarna eller diskutera under träningen utan snacket tog vi efteråt. Jag valde att fokusera på att jag ska hålla blicken framåt under saktagåendet och det gav bra resultat. Ja faktum är att momentet tagit stora steg framåt sedan jag börjat tänka på en sådan liten detalj. Efter övningen gick vår grupp in och diskuterade och det var väldigt givande.

Efter lunch pratade Niina om rutiner under tävlingen och hur vi nöter in dom. Tänk på hur du ska göra innan tävling, behöver hunden vila eller kanske gå en långpromenad. Klarar den av att träna dagen innan tävling? Under tävlingen, vad ska man ha för rutiner mellan momenten. Här känner jag att jag brister och måste jobba mer med det. Efter tävlingen, hur tar man hand om hunden när tävlingen är slut. Tänk på att hur hunden upplever tävlingen kommer att visa sig på nästa tävling om det var positivt eller inte.

Rutiner ger en trygghet och koncentration hos förare och hund. Man får något att hålla sig i och hunden vet vad som förväntas av den. T ex i många moment som börjar likadant, om hunden ska gå i en speciell riktning. För in rutiner tidigt i träningen av moment.

Vi fick såklart öva på detta och det gällde att fundera ut en rutin. Jag har som rutin att göra några lägganden när vi värmer upp innan tävling. När jag testade att inte ha den rutinen så la sig inte heller Freddie. Här vill jag ha en rutin precis innan momentet och den får inte vara för lång. Ska testa lite och den ska göras varje gång vi tränar läggande under gång.

Vi gjorde en del övningar inne också, en självanalys hur vi beter oss i olika situationer, nyttigt. Olika affirmationer man kan jobba med för att förändra sina tankar. Mycket handlar om att plantera rätt tankar i huvudet och ta bort de som sätter käppar i hjulet för vår egen utveckling. Avslutningsvis fick vi göra en övning där vi i tanken gick igenom ett moment vi skulle göra, hur vi skulle gå, hur det skulle kännas osv. Sedan gick vi ut och gick utan hund och till sist med hund. Faktiskt kändes det precis som man bestämt att det skulle kännas.

Det var en bra och rolig kurs, framförallt skojigt att få jobba med sig själv i ett hundigt sammanhang. Jag är riktigt peppad att ta tag i tävlingsnerverna och även bli mer strukturerad på träningen.

Igår tränade vi i Västberga och jag hade, inspirerad av Sandra, bestämt att bara träna en sak, sidoförflyttningar åt vänster. Det roliga med det är att man kommer verkligen framåt under träningspasset och det är väldigt självförstärkande. Annars småduttar man oftast och det händer inte så mycket från gång till gång. Freddie tyckte det var konstigt och blev ibland övertygad om att det var dags att byta till något annat. Men mot slutet blev han faktiskt väldigt fokuserad och tänkte så det knakade. Freddie är duktig som jobbar på trots att det flyger apporter och pipisar i lokalen. När vi avlutade förflyttade Freddie bakbenen väldigt medvetet. Jag tror att nästa gång kan vi få flyt i rörelsen.