Ligger hemma och är sjuk och tänkte passa på att fortsätta min reseberättelse. Var var vi, jo i Suzhou. Parken där Fia planerat att vi skulle träna var bebyggd numera så hon fixade så poolterassen på 4:e våningen öppnades där vi kunde stå. Vi tränade guigen denna morgon som är en form för att stärka de inre organen. Efter frukosten åkte vi till ett sidenbroderi. Helt otroliga arbeten som tog månader att göra. Trådarna var väldigt tunna och på avstånd såg det ut som målade tavlor. Man fick inte fotografera där inne och jag köpte inte heller någon tavla, de jag ville ha var alltför dyra.

Nästa anhalt var den ödjmuke ämbetsmannens trädgård, en av Kinas 4 vackraste trädgårdar och ett besök som jag sett fram emot. Jag blev inte besviken, den var helt enorm och fantastisk. Kanske det hade varit ännu vackrare att besöka den på våren när det var fler blommor men blommande växter är inte huvudsaken i den kinesiska trädgårdskonsten.

Del av den konstgjorda sjön

Krysantemumen blommade i alla fall

Något att testa hemma?

En pergola jag gärna skulle vilja ha hemma

Ginkon är fortfarande grön

De här murarna med ”fönster” är så vackra

Fullmånebro och en av de obligatoriska hålstenarna i förgrunden

En annan del av sjön där man ser exempel på en lånad utsikt, pagoden tror man ingår i trädgården vilket ger intrycket av att den är större än vad den är

 

En båt hittar man i de flesta trädgårdar

De här borarna är zic-zackformade för att onda andar inte ska kunna ta sig över

Fullt med folk

Jag gillar de här fönstren med något vackert bakom

Det här paret befann sig hela tiden i skottgluggen för min kamera, tycker dom är söta

Till trädgården hör en enorm bonsaisamling

Jag gillar bonsaier

Även stenbeläggningen var vackert dekorerad

Vackra fönster

 

Månport

Utanför trädgården såldes det frukt

Vi fick lunch och sedan resten av eftermiddagen fri. Jag och min rumskompis Ann valde att passa på att få lite vila då vi båda började känna av förkylningen. Andra gick och shoppade eller tog en skön promenad.

Till kvällen åt vi middag och åkte sedan till nätmästarens trädgård för musik- och teaterföreställningar. Det var inte alls som jag förväntat mig. Vi gick igenom trädgården och bjöds på olika föreställningar vartefter vi besökte olika delar.

 

Den här figuren hälsade oss välkomna direkt när vi kom in i trädgården

I nästa rum bjöds det på teater

och sedan i nästa vacker musik

Den här kvinnan bjöd på dans

Trädgårdens damm på natten

Flöjtmusik gjorde stämningen magisk

Vi bjöds på mer musik och teater medan vi vandrade runt. En fantastisk upplevelse. Efteråt åkte vi till hotellet men några av oss fick lust att testa den roterande restaurangen i toppen av hotellet och åkte den spektakulära utanpåhissen upp till översta våningen. Det i sig en upplevelse. Det blev ett av resans få akolholintag, har för mig att jag tog ett glas vin.