Det var riktigt tungt att gå upp i morse och en sovmorgon hade varit skönt. Men sedan när man är påväg så glömmer man de tankarna. Idag slapp jag köra och resan går fort när man har massor att prata om, ja ämnet hund och hundträning är verkligen outömligt 🙂

Vi började med lite teori idag med men med fokus på föraren, dvs oss. Vi är faktiskt halva ekipaget och måste också träna oss på att hålla fokus och inte låta oss påverkas av yttre omständigheter. Sen fick vi välja om vi ville träna en kedja och blir störda eller träna moment. Flera valde kedjor och det var kul att se vilka kluriga störningar Maria hittade på och hur förarna hanterade dom. Det gav en hel del idéer hur  man kan träna. T ex med en otrevlig, stressad tävlingsledare, virrig domare, publik som tjoar och apploderar osv, vad jag senare fick för störningar återkommer jag till.

Jag ville ha hjälp med övergången till saktagåendet i frammåtsändandet. Först fick jag visa saktagåendet och sedan utgången. Den sista var rolig för den har vi inte tränat sedan innan snön och ändå sprang Freddie ut med full fart och saktade in vid belöningspunkten. Det var inga problem att stanna honom, gå fram och ge mins handsignal för saktagående. Jag ska tänka på att vara noga med belöningspunkten och bestämma ett spann Freddie får stanna inom. Det här ska vi träna på till nästa gång sa Maria, nästa gång? fråga jag. Ja om du vill har du en plats på elitsatsningen. Gissa om jag blev glad. Kul är också att Peter som var med på kursen är med i den gruppen. Nu gäller det bara att jag kan få ledigt från jobbet, det är på onsdagar och inte min bästa veckodag men jag löser det.

Efter lunch ville jag köra en kejda. Freddie hade legat och laddat i buren då Aska tränat skall med pipisbelöning. Han var svår att få kontakt med, häschade och kasta sig åt olika håll. Ojoj, tänkte jag hur ska det gå att få den här hunden att göra något. Men jag gick och körde min vanliga uppvämningsrutin medan Maria riggade planen med störningar för Freddie. Sen blev vi inropade på plan och jag lät Freddie kolla in grejerna så länge han höll sig vid min sida. Men sedan när vi ställde upp var han inte med och inte i starten heller. Jag gjorde om själva starten och sedan så hängde han faktiskt med hela programmet, ett 1:a klass fritt följ, läggande under gång och avslutning med inkallning. Några små tapp men inget farligt. Däremot satte kurskompisarna igång och störa mellan ett moment, slamra i dörrar, tjoade och ringde i telefoner. Fick lite tips tjoade till mig också. Jag tappade totalt konceptet och fick samla ihop mig innan jag kunde fortsätta, efter det skratta jag bara när dom försökte störa mer och så glad för Freddie som ignorerade dom totalt. Marias kommentar att har man en sådan störningsokänslig hund kommer tävlandet inte bli några problem för oss och det känns fanastiskt härligt. Med tanke på hur uppvarvad Freddie var när vi startade är detta extra kul.

Sista passet tittade vi på inkallning med ställande. La en leksak bakom Freddie, ropade på honom och gav mitt ta-leksak-ord. Det är skönt att ha en hund som tränats i olika belöningsbeteenden vilket gjorde att vi fick fina tvärvändningar. Nu har vi massor med oss hem att träna på, så kul och en bra start på säsongen.

Sofia undrade över verktygen som Meri fick arbeta med och jag kan säga att jag fick rysningar idag när dom kom in och gjorde ett perfekt fritt följ och hunden var knäpp tyst. På en helg har hunden gått från skällande monster till en suverän lydnadshund. Meri fick jobba med att Ego skulle lära sig att hon hade belöningarna och han var tvungen att koncentrera sig och fokusera för att få dom. Meri jobade mycket med omvänt lockande och varierade belöningen. Lät han sa hon till honom att det inte var ok och tog bort leksaken. Helt underbart att se hur hela hunden förändrades i attityd de här dagarna.