Den här helgen har jag haft förmånen att få lyssna och lära av duktiga Eva Bertilsson och Emilie Johnson-Vegh, 2 personer som jag länge velat lära av. De driver utbildningsföretaget Carpe momentum som du kan läsa mer om här. Den som bjudit in till detta är Eva Bodfältd och vi höll till på nyöppnade Stockholms Hundsportcentrum, Upplands väsby. Jag har valt att dela upp inläggen med ett per dag då det var för mycket att sammanfatta i ett inlägg.

Föreläsningen på fredagen handlade om vad som händer mellan belöningarna. Trodde du att träningsrepititionen tar slut när du ger hunden sin belöning, ja så har i alla fall jag resonerat men i fredags fick jag veta att det var helt fel. Träningen pågår hela tiden hunden är under träning, dvs inte i pausläge. Om vi inte ser till att utnyttja hela sessionen så får vi skräpbeteenden och passet blir ineffektivt.

Hur ser då det perfekta träningspasset ut:

  • Vi har flyt
  • Vi minimerar skräpbeteenden
  • Har fungerande transporter och pauser
  • Vi jobbar effektiv med kontrast mellan arbete och paus

För att få flyt gäller det att bryta ner beteendena i små delar. Jag tycker jag varit bra på att dela upp mina moment men på lördagen var vi nere på molekylnivå och petade, mer om det i nästa inlägg. Anledningen är att vilket beteende hunden än utför blir det på något sätt förstärkt och därför gäller det att allt hunden gör i tränings sessionen har med beteendet att göra. På det viset får inte skräpbeteendena som inte hör till beteendet utrymme att utföras. Vi ser till att transportera hunden så när vi startar träningen står hunden på rätt plats för att genast kunna utföra beteendet. Sedan direkt när belöningen tar slut ska hunden direkt kunna utföra sitt beteende igen. Då får vi flyt och minimerar risken för att hunden ska göra något annat. Gör hunden något den inte ska ser vi till att den genast får tillfälle att göra rätt igen.

Ett misstag man ofta gör när man klickertränar är att man vill ha tillfälle att se beteendet utföras igen och igen. Tränar vi kontakt så ser vi gärna till att hunden på något sätt släpper kontakten för att den ska ta kontakt igen. Där får vi genast en hund som lär sig släppa kontakten i belöningsögonblicket.

Kriterierna då, det är det svåra tycker jag, med klickerträning. Har vi svåra kriterier blir förstärkningsfrekvensen låg och det är hög risk för skräpbeteenden att komma in i träningen. Har vi låga kriterier blir det såklart tvärt om. Vi får hög förstärkningsfrekvens och minimerar risken för skräpbeteenden. Och trots att vi får träna i fler delar blir träningen effektivare och det kommer gå fortare att nå slutresultatet.

Klicket blir signalen att belöning är påväg och det gäller att man klickar för exakt rätt beteende. Och att ta belöningen är också ett beteende, vi måste lära hunden att ta olika belöningar och att de kan dyka upp var som helst. Och när hunden är klar med sin belöning är vi där direkt för att transportera hunden till utgångspunkten eller till pausplatsen. Om vi behöver tid att förbereda nästa repetition ser vi till att belöningen tar lite tid (dragkamp, mjukost), annars kan belöningen ta slut snabbt så hunden genast kan utföra beteendet igen.

Se till att vara förbered innan du tar hunden från pausplatsen. Hur ska du belöna? Var ska hunden vara? Vad är kriteriet? Vad gör du om hunden gör fel? Det är bra att öva utan hund om det är något komplicerat du ska utföra och behöver träna mekaniken.

Till sist det här med när hunden gör fel. Utebliven belöning är det bästa och ta hunden till startpunkten med en godismagnet eller på annat sätt utan att man tappar hunden. Felsignalen ger inte den information den behöver utan det är belöningarna som bygger beteenden. VI tror att vår felsignal ger information till hunden att den ska göra något annat men ofta så blir det inlärt beteende att t ex komma till dig och då kan man lika gärna kalla in hunden. Felsignal är ofta väldigt komplicerat och svårare att tajma än en rättsignal.

När vi tillslut börjar sätta ihop våra små delar är det viktigt att hunden i början får belöning för varje del. När sedan hunden inte får belöning för varje del måste man hålla koll på att beteendet upprätthålls.

Mycket att tänka på blev det och det är så spännande och intressant. Lördagen ägnades sedan åt att praktisera detta och vi hade turen att få vara demo-ekipage men mer om det i morgon.

Annonser