Jag har under senvintern hållit en valpkurs som är slut på måndag. Idag hade vi aktivitetsdag och det är så roligt att få valparna att arbeta självständigt. Annars bygger vardagslydnaden så mycket på kontakt och arbete hos ägaren men inget går upp mot att se en valp ta sitt första spår och stoltheten hos ägaren att hunden klarade av det.

Jag går själv kurs nu också, började i torsdags. Från att ha varit en flitig kursare blir det inte mycket av den varan nu för tiden. Men nu hade Carro på Norra Stockholms hundcenter en kurs på 3 ggr i framåtsändande. Lagom långt och kul att fokusera på ett moment. Det var 3 avhopp från kursen av olika tråkiga anledningar så vi blev bara 3, vilken lyx. Första gången var det mycket teori vilket var bra, redan där fick jag en sådan där jobbig aha-upplevelse. Tänk vad nyttigt det är med kurs som får en att komma ur sina gamla hjulspår. Carro gick igenom alla grundfärdigheter som är bra att ha när man ska träna framåtsändande. Bl a pratade hon sig varm för plattformsträning. Jag har läst om det men varit skeptiskt, klickerträning blir lätt så himla prylberoende och det kan få mig lite anti. Men jag är nog övertygad och har idag varit och inhandlat frigolit för att bygga några plattformar. Var inne på Mattvaruhuset i Stuvsta och tiggde till mig en rulle gammal balkongmatta som jag ska klä den med. Bild kommer när den är klar. Det som blev dyrt var rullen med matttejp som jag köpte eftersom de var så snälla att ge mig mattan gratis 🙂

Vad har då plattformsträning med framåtsändande att göra. Jo först skapar man ett stort värde för hunden att stå på plattformen. Det blir tydligt när den kan ha alla fyra tassarna på den. Därifrån kan du få hunden att börja röra sig framåt, kanske t o m till nästa plattform. Det blir lätt att få ett bra avstånd. Man kan även sända hunden till plattformen och få den att stanna med nosen riktad bort från dig. Plattformen kan så klart användas till en massa andra moment, fjärren, alla avståndsmoment i freestyle osv.

För övrigt har vi så smått kommit igång med sökträningen och Freddie går bra tycker jag. Oftast bra raka skick, jobbar sig fint ut på tomslagen utan tendens till blindmarkeringar. Det enda som är jobbigt så är det påvisen. Sist kom han på ett nytt knep, dra utav bara h…te, slacka så matte trillar baklänges och då sätta in stöten med ett jätteryck. Mmm, kul.

Jo så har Freddie fått följa med till mitt jobb för första gången. Eftersom kursen är i Aringe så är det praktiskt att slippa åka hem för att sedan ta sig igenom stan i rusningen. Det gick strålande. Freddie är verkligen exemplarisk där, låg på sin filt trots att jag sprang ut och in hela tiden. Ibland kom kolegorna in och undra om han åkt hem för det var så tyst. Tydligen är det mer liv på andra hundar som varit där. Han fick träffa frallan Celeste men tyckte mest hon var konstig. Hon försökte på alla sätt få Freddie att leka men han blev bara mer och mer skeptisk. Freddie är ju en hund som bara leker med hundar han känner väl och den här tyckte han nog var lite konstig och inte begrep hon hans jättetydliga signaler heller. Skönt i alla fall att veta att det funkar med hund på jobbet. Tyvärr tror jag inte Sabina skulle vara lika duktig. När  hon varit med på husses jobb har hon skällt och vaktat och det går ju inte. Ska nog testa någon gång i alla fall.