Med träningen går det rätt bra, med bloggandet går det sämre. En Londonresa kom emellan och så lite annat som gjort att fokuset  varit på annat håll. Jag har gjort ett träningsschema åt mig själv också. Jag vill få in mer styrketräning och löpning i veckorna utöver yogan och qigongen som jag redan utför regelbundet. Jag kör också s.k. periodisk fasta sedan några veckor och det börjar visa resultat på vågen. Är väldigt peppad att komma i form nu. Periodisk fasta, eller pf som det brukar förkortas innebär att man antingen fastar några dagar i veckan ett helt dygn eller som jag en del av dygnet varje dag. Enkelt uttryckt så hoppar jag över frukosten, en stor grej för mig som alltid trott jag ska dö av svält om jag inte får min frukost. Det är nyttigt för min del att inse att jag klarar mig bra även om jag är hungrig, jag kan till och med träna på tom mage. Faktum är att det brukar gå bättre än om jag tränar några timmar efter lunch. Lunch, middag och ev. mellanmål är fortfarande lchf. 

Förra veckan kom jag med på en clinic i jaktfot hos Eva Bodfältd. Den var riktigt bra och även folk som inte håller på med jaktapportering borde ha nytta av den. Stor del handlade om att få bort stress och frustration vid sidan. Detta genom att ge hunden tydliga ramar och en kunskap om vad som gäller. Eva visade på 3 olika hundar, en valp, hur man börjar träna, en hund som gärna går lite för långt fram och pendlar (det är vårt problem) och en hund som var väldigt stressad och klängig. Egentligen var det samma lösning för alla 3 och det gick snabbt för alla 3 hundarna att förstå när förarna bara var tydliga och konsekventa. Så receptet är:

  1. Lär hunden var den ska vara, positionen
  2. Öka förståelsen genom att jobba med störningar
  3. Ignorera hunden om den hoppar och skuttar
  4. Ta bort ingångar och låt inte hunden komma i fotposition framifrån under inlärningen
  5. Och det viktigaste, undvik ögonkontakt, kontakt skapar aktivitet.

Vi har börjat träna så smått på detta, det går visst att lära gamla hundar sitta 🙂 Vid matskålen får Freddie sitta och tittar han på mig händer inget, när han fokuserar på matskålen försöker jag lura honom med olika ord eller puttar på honom. Ute måste han gå vid min sida för att få komma lös, gå och nosa osv. Det här har jag kört sedan han var liten med skillnaden är nu att jag kliar honom, försöker smita undan, låter honom försöka ta en godis eller något annat. Kommer Freddie in när han är lös får han inte sticka iväg när han fått godisen utan måste gå fot några steg med mig kliande på huvudet. Det här har Freddie fattat fort, tog bara några dagar. 

Till sist har jag anmält mig till en facebook-grupp som Gameondog anordnat om framåtsändande. Man kommer få tips, filmer och kunna lägga upp filmer med sitt eget arbete. Himla smart grej.