Idag har jag en dag helt utan möten, när hände det sist. Dessutom jobbar jag hemma så jag kan ta det lugnt och slippa stressa, så skönt och förhoppningsvis beta av sådant som blivit liggande. Bl a min in-box som just nu innehåller över 1000 mail. Jag som ogillar när den går över 200. På morgonpromenaden kunde jag ta mig tid att både träna lite och gå den längre rundan, härligt. Så nu är det 2 utslagna hundar som ligger här bredvid mig i soffan. Vi började med ingångsträning med Sabina. Blir inte klok på henne, först börjar hon bjuda fina ingångar, sen få rhon plötsligt för sig att bara göra halva. När inte det lönar sig sätter Sabina igång att bjuda en massa annat unde rstörre och större frustration tills hon kommer på att ingång kan jag testa. Så där håller det på. Men det är bara att jobba vidare, det kanske är så med cross-over hundar, dom är vana vid att få hjälp och blir lite förvirrade när dom ska tänka själv. Freddie fick träna ligg och jag fick bra flyt. Men när jag testade att börja röra benen blir han som ett frågetecken, vad håller människan på med. Det måste betyda att jag ska frysa i position ser Freddie ut att tänka. Några gånger fick vi till det i alla fall men jag ska jobba med det här i köket istället där vi inte har så mycket störning. Hundarna fick sedan springa fritt, Sabina jagar löv och Freddie bara springer. Vi lekte med bolle fter en inkallning där jag belöna med bollen. Freddie fick in flyt i att komma in direkt med bollen och lämna av i handen. När han missade vart den tog vägen passa jag på att göra en linjetagsövning sen fick det räcka. Det är strålande väder idag och varmt men blåsigt så det lär bli flera utevistelser under dagen.

Igår var vi i garaget och tränade med några från klickerforum. Idag var Malin med från kursen och det var kul att vi kunde diskutera och testa det vi lärde oss i helgen. Vi körde en hund i taget efter eget önskemål. Jag ville träna tasstarget och efter lite diskuterande testa vi först med upp-hottade godisbelöningar men då blev det genast apportering av musmatta istället. Så det fick bli snörbollen istället. Malin hjälpte och stötta med att sätta kriterier och det var suveränt. tyckte att vi kom en bra bit påväg. Vi ska nog få ordning på det här med. Avslutningsvis träna var och en på sitt och jag och Freddie träna fokus i baklängesmarsch där snörbollen verkligen förbättrat beteendet många snäpp. Avsluta med ligg och försökte börja röra mig men det gick inte alls. Freddie var rätt trött i luvan så det var bara att åka hem.

Tänkte avsluta med att kommentera kommentarerna igår från Jill och Fran. Jill du tänker helt rätt, det beteendet som lönar sig bäst är det man får. Man får helt enkelt det man förstärker. Jag kan t ex inte låta bli att ge Sabina en godis när hon sitter på baktassarna så självklart är det något hon provar ofta. Skulle du börja belöna något annat och sluta belöna ligg blir det självklart det som Eizor börjar utföra. Att Freddie gärna ligger ner och länge tror jag beror på att jag förstärker det som ett tiggbeteende när vi äter något gott i soffan. Jag ville inte ha 2 dreglande hundar som sitter och stirrar så alltså får dom bara när dom ligger och Freddie kan ligga länge och vänta.  För Sabina har jag dessutom lärt in snabba lägganden med bollbelöning vilket gör att hon tycker det är väldigt kul. Så det gäller att ha någorlunda balans i beteendena.