Igår träffades vi några stycken för att träna och gå igenom våra uppgifter inför Lag-SM. Det var Eva, Anders, Kristina, Jill och Peter med hundar. Tyvärr så kommer jag inte kunna hjälpa till på Lag-SM vilket grämer mig i massor. Niklas brorsbarn Ludvig ska döpas just den dagen och sådant måste man bara gå på. Jättetråkigt tycker jag som verkligen sett fram emot att få se alla duktiga ekipage. Vi började med att kasta markeringar åt alla hundar i 3 områden. De här områdena blev sedan målområden för dirigeringar. Jill var snäll och kasta och la ut efter våra önskemål. Freddie var lite pipig och blev utvisad några gånger men arbetet skötte han bra. Jill la sedan ut en blind till Tigger och kasta 2 störningsmarkeringar. Tigger skötte det hela galant och det är härligt att se den duktiga hunden. Freddie fick en blind på samma sätt men utan störning. Men för honom blev det tillräckligt med Tiggers störningar som han absolut måste kolla in. Fick kalla in och göra om men med samma resultat. Nu fick jag i alla fall Freddie att stanna på stoppsignal och att lyssna på mina anvisningar och då hitta han en apport. Stoppsignal på långa avstånd är något vi måste lägga krut på att träna. För att balansera Freddie så hade jag innan lagt ut en dirigeringsapport bakåt snett över ett litet dike och den fick han ta som avslutning.

Nu har jag allvarliga funderningar på det här med gruppträning. Det drar igång Freddie och jag måste lägga upp en plan för hur jag ska hantera det. Jag ska fundera på vad som är viktigast att träna, apportering eller att vara tyst. Kanske ska jag göra så att jag tränar apportering själv ett tag framöver och ägnar gruppträningarna till att träna passivitet.

Imorse var det klickerträning igen, ja jag kallar det så när vi kör delmoment. Sabina fick träna ingångar med godisstörning. Det gick ganska bra. Först fatta hon inte riktigt att hon skulle fortsätta med ingångarna trots att jag hade en godis i högerhanden. När hon väl begrep det var det inte större problem. Bra sätt att öka förståelsen för momentet. Med Freddie jobba vi med läxan. Vi har kommit så längt att jag kan locka med godis och röra mig i sidled. Nu måste jag få Freddie att förstå att han inte ska vrida huvudet när jag rör mig. Se där Johanna, nu fick du första delarna i min kriterieplan 🙂